Header Ads

Μπουρέκι χανιώτικο















    Υλικά
  •    1 1/2 κιλό πράσινα κολοκύθια ή κίτρινη γλυκοκολοκύθα
  •    4 μέτριες πατάτες
  •    1 1/2 κιλό μυζήθρα χανιώτικη ή ένα μαλακό, κατσικίσιο, υπόξινο τυρί
  •    2 μέτριες ντομάτες ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
  •    1 1/2 κουτ. σουπ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  •    1 φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο
  •    1 1/2 φλιτζ. τσαγ. αλεύρι για το χυλό και το πασπάλισμα.
  •    1 1/2 φλιτζ. τσαγ. γάλα
  •    1 κουτ. σουπ. σουσάμι
  •    ελάχιστο αλάτι
  •    πιπέρι


  Εκτέλεση
  1. Κόβετε τα κολοκύθια και τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες. Τις βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ και τις αλατίζετε. Προσθέτετε τις ψιλοκομμένες  ντομάτες, αν τελικά τις χρησιμοποιήσετε.
  2.  Λαδώνετε ελαφρά ένα ταψί και πασπαλίζετε με άφθονο αλεύρι. Απλώνετε μια στρώση πατάτες και από πάνω μια ακόμα στρώση από τυρί. Πασπαλίζετε με λίγο δυόσμο. Στρώνετε από πάνω μια σειρά με κολοκύθια, πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι και συνεχίζετε με μια στρώση από τυρί και λίγο δυόσμο. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. Η επάνω μεριά του μπουρεκιού πρέπει να τελειώνει σε ένα στρώμα από κολοκύθια.
  3.  Σε ένα μπολ βάζετε ένα φλιτζάνι μυζήθρα, μισό φλιτζάνι αλεύρι, το γάλα και λίγο πιπέρι. Τα χτυπάτε όλα μαζί να γίνουν ένας ομοιογενής χυλός. Περιχύνετε το μπουρέκι καταρχάς με το ελαιόλαδο και αμέσως μετά με το χυλό αυτό. Πασπαλίζετε με λίγο σουσάμι και το βάζετε στο φούρνο. 
  4. Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.
  5. Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε για ακόμα μια ώρα στους 150 βαθμούς.
  6. Σερβίρετε το μπουρέκι σε θερμοκρασία δωματίου ή ακόμα και κρύο.
  7. Δοκιμάζετε αν το μπουρέκι είναι καλά ψημένο, βυθίζοντας στο κέντρο του ένα μυτερό μαχαίρι.  

Πηγή: http://www.mylady.gr/arthra/2011/08/mpoureki-haniotiko/

Δεν υπάρχουν σχόλια