Το τραπέζι των Χριστουγέννων(Συνταγές)
Πράσινη σαλάτα με ρόδι και μήλο
Υλικά:
- 200 γρ. σπανάκι baby
- 1/2 άισμπεργκ (ή περισσότερο)
- 1 λόλα κόκκινη
- 1/2 ματσάκι άγρια ρόκα
- 1/2 ματσάκι μυρώνια
- 1 ρόδι, τα σπόρια
- 1 μήλο στάρκιν, σε κύβους
- 2 κ.σ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
Γιά το dressing :
- 3/4 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
- 4 κ.σ. πετιμέζι ροδιού
- 1/2 πορτοκάλι, το χυμό
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τα λαχανικά και τα στεγνώνουμε.Κόβουμε τα μεγάλα φύλλα με τα δάχτυλα. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της σάλτσας. Μισή ώρα πριν το σερβίρισμα, κόβουμε το μήλο, ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά με το dressing, δοκιμάζουμε αν χρειάζεται άλλο αλάτι ή περισσότερο ξινή γεύση, οπότε προσθέτουμε πετιμέζι ροδιού και σερβίρουμε τη σαλάτα σε φαρδειά σαλατιέρα, ρίχνοντας από πάνω το κουκουνάρι.
Πηγή:athinorama.gr
Γαλοπούλα ψητή, με αρωματικά
Υλικά:
- 1 γαλοπούλα, περίπου 4 κ.
- 1/2 φλ.τσ. φρέσκο βούτυρο
- 3 σκ. σκόρδο, λειωμένες
- 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
- 1 κ.σ. φασκόμηλο τριμμένο
- 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- 2 λεμόνια
- 1 πορτοκάλι
- 2 κ.σ. μέλι
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- αλάτι, πιπέρι
- Γέμιση γαλοπούλας
Εκτέλεση:
- Βγάζουμε τη γαλοπούλα από το ψυγείο 2 ώρες πριν την ψήσουμε.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150ο.
- Σ' ένα μπολ δουλεύουμε με πιρούνι το βούτυρο (που έχουμε αφήσει εκτός ψυγείου, να μαλακώσει), με το σκόρδο, το θυμάρι, το φασκόμηλο, την πάπρικα, χυμό από μισό λεμόνι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Ανασηκώνουμε την πέτσα της γαλοπούλας από το λαιμό και σπρώχνουμε λίγο λίγο το βούτυρο, βοηθώντας με τα δάχτυλά μας ν' απλώσει όσο γίνεται, κάτω από το δέρμα. Αλείφουμε καλά τη γαλοπούλα με το υπόλοιπο βούτυρο μέσα- έξω.
- Καθαρίζουμε το πορτοκάλι και ένα λεμόνι, τα κόβουμε στα τέσσερα και τα βάζουμε μέσα στη γαλοπούλα.
- Την βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος, κατά προτίμηση κεραμικό, λαδωμένο καλά. Την περιχύνουμε με λεμόνι, τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε για 3 ώρες, περίπου.
- Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη μία ώρα, στους 180ο, περιχύνοντας τη γαλοπούλα συχνά με το ζουμί της.
- Το τελευταίο μισάωρο, την αλείφουμε με μέλι και μουστάρδα και επαναλαμβάνετε άλλες δύο φορές, πριν τη βγάλουμε από το φούρνο. (σημ. υπολογίζουμε το ψήσιμο της γαλοπούλας μισή ώρα λιγότερο από τα κιλά της, αν είναι πάνω από τρία κιλά).
- Μπορούμε να ψήσουμε, συγχρόνως, τις πατάτες μας, που θα προσθέσουμε αργότερα, υπολογίζοντας οτι χρειάζονται 1.30'-2 ώρες.
Πηγή:athinorama.gr
Χριστουγεννιάτικος κορμός με σοκολάτα και κάστανα
Υλικά:
Για το παντεσπάνι :
- 80 γρ. αλεύρι
- 80 γρ. ζάχαρη άχνη
- 3 μεγάλα αβγά
- 2 βανίλιες
για την κρέμα βουτύρου- σοκολάτας :
- 230 γρ. φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου\
- 50 γρ. κουβερτούρα 60% κακάο, σε μικρά κομμάτια
- 120 γρ. ζάχαρη άχνη
- 2 κρόκοι αβγών
- 2 κ.σ. κονιάκ
Για τη γέμιση :
- 2 φλ. τσ. πουρέ κάστανου (σπιτικό ή καλής ποιότητας έτοιμο)
- 30 γρ. κουβερτούρα, σε μικρά κομμάτια
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σαντιγί με
- 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
- μερικά μαρόν γκλασέ
Εκτέλεση:
- Ανάβουμε το φούρνο στους 200ο. Καλύπτουμε με χαρτί ψησίματος, βουτυρωμένο, ένα ορθογώνιο ταψάκι.
- Χωρίζουμε κρόκους από ασπράδια. Χτυπάμε τ' ασπράδια σε μαρέγκα σφιχτή. Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τη βανίλια και τους κρόκους. Όταν αρχίσουν ν' αφρίζουν, προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε με κουτάλι τη μαρέγκα, σε τρεις- τέσσερις δόσεις, ανακατεύοντας απαλά. Στρώνουμε το μείγμα στο ταψάκι, σε στρώμα πάχους 1/2 εκ.
- Το ψήνουμε γιά 12'-13'. Μόλις κρυώσει λίγο, ραντίζουμε το πίσω μέρος του χαρτιού με νερό και ξεκολλάμε προσεκτικά το παντεσπάνι. Το τυλίγουμε σε χαλαρό ρολό.
- Για να φτιάξουμε την κρέμα βουτύρου, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα 2'-3'. Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Μόλις κρυώσει αρκετά, την προσθέτουμε στο μείγμα βουτύρου και ανακατεύουμε να ενωθεί καλά.
- Για την κρέμα κάστανου λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Προσθέτουμε τον πουρέ κάστανου και 2-3 μαρόν ψιλοκομμένα. Μόλις το μείγμα κρυώσει, ενσωματώνουμε τη σαντιγύ.
- Ανοίγουμε προσεκτικά το παντεσπάνι και απλώνουμε την κρέμα κάστανου- σοκολάτας. Το τυλίγουμε ρολό και το ακουμπάμε στην πιατέλα σερβιρίσματος. Απλώνουμε από πάνω την κρέμα βουτύρου, ομοιόμορφα.
- Κόβουμε λοξά τα δύο τελειώματα του κορμού και τοποθετούμε τα δύο ρολάκια που κόψαμε, πάνω στον κορμό, σαν ρόζους του ξύλου, καλύπτοντας την ένωση με κρέμα. Κάνουμε λοξές ραβδώσεις με το πιρούνι, μιμούμενοι τις ραβδώσεις του φλοιού.
- Πασπαλίζουμε ελαφρά με άχνη και στολίζουμε την πιατέλα με φρέσκα κόκκινα φρούτα ή διακοσμητικά φυλλαράκια.
Post a Comment