Ιεραπετρίτικα Καλτσούνια(λυχνάρια)
Για τη ζύμη:
- 1 κιλό αλεύρι
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- ½ κουταλάκι σόδα
- 1 φλιτζάνι λάδι
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 4 αυγά
- 1280 γρ μυζήθρα
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 2 αυγά,
- 1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο
- ½ κουταλάκι κανέλα
- 2 βανίλιες
- Ξύσμα ενός λεμονιού
- Μαλάσουμε τα παραπάνω υλικά μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένη με μια βαμβακερή πετσέτα για 1/2 ώρα.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά.
- Ανοίγουμε φύλλο πάχους 1,5 εκ. και κόβουμε κομμάτια με το άνοιγμα ενός μεγάλου ποτηριού, ή ενός μικρού πιάτου (εξαρτάται από το πόσο μικρά ή μεγάλα θέλουμε τα καλτσούνια).
- Απλώνουμε πάνω 1 κουταλιά από τη γέμιση μας και τσιμπάμε γύρω-γύρω τη ζύμη με τα δάχτυλά μας. (τον δείκτη και τον αντίχειρα, ώστε να μοιάζουν με λυχναράκια.
- Τα αλείφουμε με αυγό, τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 15-20 λεπτά (ανάλογα το φούρνο).
- Όταν τα ξεφουρνίσουμε τα βάζουμε σ ένα σκεύος και από πάνω απλώνουμε φρέσκα νερατζόφυλλα και λεμονόφυλλα. Θα τους δώσουν υπέροχο άρωμα.
Πήγη: veneto.gr
Post a Comment