Κρητικά Κουμπανάκια
Υλικά
Για τηγάνισμα
Για το σιρόπι
Eκτέλεση
- 1 κιλό αλεύρι λευκό
- 300 γρ. αλεύρι σταρένιο
- 50 γρ. μαγιά
- 1 φλιτζάνι κανέλα βρασμένη (κανελόζουμο)
- 2 σφηνάκια ρακή
- 1 κουτ. γλυκού μαστίχα τριμμένη
- ½ φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 πορτοκάλι (τον χυμό του)
- λίγο αλάτι
- νερό χλιαρό
- 3 φλιτζάνια ελαιόλαδο
Για τηγάνισμα
- 1 φακελάκι σουσάμι για πασπάλισμα
- 1 φακελάκι κανέλα για πασπάλισμα
Για το σιρόπι
- 1 φλιτζάνι μέλι
- 2 φλιτζάνια νερό
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 ξυλαράκι κανέλας
Eκτέλεση
- Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό κανελόζουμο και τη ρίχνουμε το μείγμα σε μεγάλο μπολ όπου έχουμε ρίξει τα δυο είδη αλεύρου.
- Προσθέτουμε ρακή, μαστίχα, ζάχαρη, ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού και λίγο αλάτι και ζυμώνουμε καλά με χέρια λαδωμένα.
- Αν χρειαστεί, προσθέτουμε χλιαρό νερό μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή. Σκεπάζουμε το μπολ με πετσέτα και αφήνουμε το ζυμάρι για 3-4 ώρες να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
- Μόλις είναι έτοιμο, κόβουμε ένα κομμάτι, το ζυμώνουμε πολύ καλά και πλάθουμε ένα κορδόνι πάχους 3-4 εκ., που στη συνέχεια το κόβουμε σε κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να έχουν τα κουμπάνια.
- Τηγανίζουμε τα κουμπάνια σε κατσαρόλα με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με κουτάλα ώστε να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.
- Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα στραγγίζουμε επάνω σε χαρτί κουζίνας.
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι ζεσταίνοντας σε κατσαρόλα όλα τα υλικά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Βαπτίζουμε τα κουμπάνια μέσα στο σιρόπι και τα αποσύρουμε αμέσως με τρυπητή κουτάλα.
- Τα μεταφέρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι και κανέλα.
Post a Comment