Header Ads

Κρητικά Κουμπανάκια





Υλικά
  • 1 κιλό αλεύρι λευκό
  • 300 γρ. αλεύρι σταρένιο
  • 50 γρ. μαγιά 
  • 1 φλιτζάνι κανέλα βρασμένη (κανελόζουμο)
  • 2 σφηνάκια ρακή
  • 1 κουτ. γλυκού μαστίχα τριμμένη
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 πορτοκάλι (τον χυμό του)
  • λίγο αλάτι
  • νερό χλιαρό
  • 3 φλιτζάνια ελαιόλαδο

Για τηγάνισμα

  • 1 φακελάκι σουσάμι για πασπάλισμα
  • 1 φακελάκι κανέλα για πασπάλισμα

Για το σιρόπι
  • 1 φλιτζάνι μέλι
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 ξυλαράκι κανέλας



Eκτέλεση

  1. Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό κανελόζουμο και τη ρίχνουμε το μείγμα σε μεγάλο μπολ όπου έχουμε ρίξει τα δυο είδη αλεύρου. 
  2. Προσθέτουμε ρακή, μαστίχα, ζάχαρη, ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού και λίγο αλάτι και ζυμώνουμε καλά με χέρια λαδωμένα. 
  3. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε χλιαρό νερό μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή. Σκεπάζουμε το μπολ με πετσέτα και αφήνουμε το ζυμάρι για 3-4 ώρες να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. 
  4. Μόλις είναι έτοιμο, κόβουμε ένα κομμάτι, το ζυμώνουμε πολύ καλά και πλάθουμε ένα κορδόνι πάχους 3-4 εκ., που στη συνέχεια το κόβουμε σε κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να έχουν τα κουμπάνια. 
  5. Τηγανίζουμε τα κουμπάνια σε κατσαρόλα με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με κουτάλα ώστε να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.
  6. Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα στραγγίζουμε επάνω σε χαρτί κουζίνας.
  7. Ετοιμάζουμε το σιρόπι ζεσταίνοντας σε κατσαρόλα όλα τα υλικά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. 
  8. Βαπτίζουμε τα κουμπάνια μέσα στο σιρόπι και τα αποσύρουμε αμέσως με τρυπητή κουτάλα. 
  9. Τα μεταφέρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι και κανέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια