Header Ads

Τα Μυστικά για ένα αφράτο τσουρέκι




 
 1. Θερμοκρασία Μαγιάς

     Το νερό ή το γάλα δεν πρέπει να είναι καυτό αλλά χλιαρό δηλαδή να μην φτάσει  σε βρασμό γιατί η μαγιά περιέχει ζυμομύκητες και δεν θα φουσκώσει.

2.  Ζύμωμα  
    Μπορούμε να ζυμώσουμε με το χέρι ή με γάντζο ρίχνοντας σίγα-σιγά το αλεύρι ώστε η ζύμη να αρχίζει να γίνεται ελαστική και να ξεκολλάει από τα χέρια μας ή από τα πλαϊνά του μίξερ.

3. Φούσκωμα ζύμης
     Αφού έχουμε ζυμώσει την μαγιά την αφήνουμε σκεπασμένη σε μια λεκάνη σε ζεστό περιβάλλον να διπλασιαστεί.

4.  Αέρας
    Αφού έχει διπλασιαστεί η ζύμη μας και έχει φουσκώσει αρκετά στην συνέχεια την πλάθουμε ξανά ώστε να φύγει ο αέρας που υπάρχει.

5.  Ψήσιμο
     Δίνουμε στο τσουρέκι μας το σχήμα που θέλουμε και το αφήνουμε πάλι σε ζεστό περιβάλλον να διπλασιαστεί σε όγκο. Αφού διπλασιαστεί την αλείφουμε προσεκτικά με αυγό ώστε να πάρει ωραίο χρώμα και να γυαλίσει. Προσοχή δεν ανοίγουμε ποτέ το φούρνο στα πρώτα λεπτά γιατί η ζύμη μας θα κάτσει.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια